
Utsikten därifrån är dock av det bättre slaget.

Har man inte skitit i ett hål förr kan jag berätta att det är svårt så in i helvete. För det första är själva ställningen rysligt obekväm och det blir bara värre när man försöker spänna sig för att inte falla in i hela härligheten. Ens ben skakar som asplöv förrän man har hunnit avsluta sina behov vilket igen gör siktandet rysligt svårt. Tillräckligt med detaljer vilket jag ödmjukt ber om ursäkt för. Dessvärre har jag ingen annan att berätta om domhär händelserna för. Hittils har det nästan alltid funnits nån att dela sin ärfarenheter med men nu när jag första gången drämde till med "män wat a diarrea än in dät hole" fick jag bara nervösa skratt och bortvända blickar. Är det faktiskt bara vi finnar som talar om våra magbesvär? Samma gäller med pruttar och ingen av oss har riktigt vågat börja släppa fritt ännu. Ett undantag dock för den äldre Australienska 63 åriga herremannen som är en av volontär arbetarna här. Han har inte mått allt för bra sen han kom till Nepal och jag vet inte om han är rysligt öppen eller inte tror att vi hör men det är mera en regel än ett undantag att han släpper dom värsta brakarna i dom mest opassliga tillfällen. T.ex middagar, möten, tepauser o.s.v. Jummijammi det har varit svårt att försöka hålla minen i dessa tilfällen. Jag hade föreställt mig att leva på minimala mängder med mat som mest består av ris och linssoppa men där hade jag rysligt fel. Man blir matad som en gris inför slakt och visst maten består mest av just ris och grönsaker men kocken har en tendens att få det att smaka himmel. Kvällarna brukar vi spendera i köket då det finns en öppen värmande eld och det är ganska rogivande att följa med kocken, som vad vi ser på måfå slänger fulla nävar med diverse kryddor i enorma kolsvarta grytor som han med en otrolig styrka flyttar fram och tillbaka över den öppna elden samtidigt som han skrattar åt allt och alla medan svetten sipprar fram under hans oäkta mycket smutsiga Armani Lippis.

Alltid då och då försöker en av de många hundarna som bor i klostret smyga sig in köket för att krypa ihop framför eldens värme eller om otrolig tur kanske nappa upp en nerfallen potatis. Kocken är dock snabb i svängarna och sjasar snabbt ut varje ovälkommen gäst. Varför vi är här från första början är ju för att lära de små munkarna engelska. Det visade sig att vi bara har en timme i dagen, 5 dagar i veckan. Det visade sig också vara en ganska bra sak då det inte finns en enda bok, häfte eller ens en sida du skulle kunna följa eller som skulle ge anvisningar om hur du skulle gå till väga. När du dessutom verkar få scenskräck, tunghäfta och allmän hjärnsläpp när du skall lära en skara ungar ett språk du inte ens själv kan ordentligt spenderar vi oftast hela förmiddagen med att förbereda timmarna för att allt skall gå smidigare. Vi har dessutom nu själva börjat skriva en sorts instruktions/övningsbok för kommande volontär arbetare som man kan följa och lättare se på vilken nivå barnen är och vad de redan lärt sig. Vi har barnen delade i två olika grupper baserat på hur mycket engelska dom kan. Automatiskt har det också blivit så att det är en yngre grupp som kan mindre engelska och en äldre grupp som kan mer. Jag och Lee har den äldre gruppen medan Collin från staterna och Lindsey från Australien har den yngre. Fast vi har delat barnen i två grupper skiljer sig nivån från barn till barn enormt även inom gruppen. Det är kanske det som hämtar mest utmaning till timmarna då vi försöker hitta en skolning som är tillräckligt lätt för de som har det svårast samtidigt som det skall ge något nytt för de som redan kan relativt bra språket.


Ännu värre är det för Collin och Lindsey vars elever inte egentligen kan någon engelska alls. Ett av barnen är snart 10 år, men vad vi tror har han så allvarlig dyslexi att han ännu inte kan skriva sitt namn på varken engelska eller nepalesiska. Det är med ganska svåra känslor vi alla fyra försöker uppmuntra honom att jobba vidare och fast han är den mest sympatiska och glada pojke jag säkert någonsin har träffat ser det inte allt för bra ut om han inte snart får hjälp.

Vad vi kan göra begränsas till slut till ganska lite.
Tänker man sig ett kloster ser man säkert framför sig ett fullständigt lugn där tysta munkar sakta utför dagens sysslor i ett strikt disciplinerat system. Så är det inte riktigt här. För det första är största delen av munkarna barn och fast hur mycket du en lever ett klosterliv är barn alltid barn. De leker, skriker, bråkar ibland, springer, hoppar och har mer energi än vad jag har förbrukat på en väldans lång tid, och andra sodan är jag också en mycket trög typ. Jag har dock märkt två saker som åtminstone skiljer dessa barn från de jag är mera van med. För det första har jag inte sett en enda av dem gråta ännu. Det är ganska märkligt då dom kan vara vilda som bara den och jag har sett såväl näsblod som öppna ögonbryn utan en enda tår. För det andra finns det en viss samarbetes anda bland barnen som påminner väldans mycket om vuxnas sätt. Klarast märker man det då det exempelvis serveras mat. De små munkarna hjälper alltid till i köket och när väl maten serveras tar dom fram bestick och fat medan dom själva bär fram maten och serverar den åt varann.


Sedan säger dom en kort bordsbön förrän dom samtidigt nästan på sekunden med ett öronbedövande sörpel börjar äta sin kvällssoppa. Här talar vi om små ungar som största delen är under 10 år. När dom likväl serverar dig känner du dig ganska oduglig men dom fullständigt vägra att ta hjälp av oss, fast hur mycket vi än insisterar att ens få diska vår talrik själv. Jag tror dom hemskt starkt har tagit sig den bilden av att vi är här för att hjälpa dom med deras skola och i gengäld gör dom allt för att vi ska trivas här. I det hela blir det en ganska trevlig kombination. I skolan är dom mycket ambitiösa och har en otrolig vilja att lära sig. Dessvärre övergår deras vilja oftast till att dom inte tänker utan så snabbt som möjligt skriver av tavlan och försöker lära sig utantill. Vi har försökt få dom mer och mer att tala men har endast sett mycket små framsteg. Också här ser man att det faktiskt bara är barn det är frågan om då deras koncentration rubbas av saker som ibland är hemskt mycket intressantare än engelska. Tredje timmen vi hade spenderade vi de första 45 minuterna med att springa efter barnen som i sin tur sprang efter en hund som i sin tur hade sett en apa som den såklart skulle haffa. Efter att vi fått tag på en bråkdel av ungarna tänkte vi att det inte ändå skulle bli desto mer av lärandet för den dagen så vi gav tummarna upp för fortsatt apjakt. Varken hunden eller ungarna fick dock fast den och det hela är lite småmysko då det egentligen inte borde finnas apor i de här trakterna. Så detta är mitt liv de kommande veckorna, mycket annorlunda men det är något jag njuter av. The plånkka is still in the bakficka och så länge inte munkarna gör uppror tror jag att den hålls där för en tid.
